“Tips en Tricks” voor de Play-Offs finalisten

Bij deze de “Tips & Tricks” van de Oerrock juryleden voor de finale 1 april in MFC de Wier te Ureterp.


Ten eerste : Alle finalisten kunnen winnen! Ga ervoor, trek alles uit de kast, doe iets extra’s! Bij de vorige finalisten hebben we grote opblaasballen de zaal in zien gaan, ingehuurde vuurspuwers, extra muzikanten, dansers(ressen), speciale showelementen e.d. voorbij zien komen. 


Algemeen: bereid jezelf als band voor door de show als geheel te gaan zien, en niet als een x aantal losse nummers. Waar zitten de overgangen die goed met elkaar werken qua tempo en toonsoort, hoe hou ik de spanningsboog interessant - op welke punten moeten we knallen en waar nemen we gas terug. Denk ook over de theatrale effecten na: posities van muzikanten op bepaalde momenten op het podium, betrekking van je publiek op de juiste punten, enzovoorts. Schrijf desnoods (of eigenlijk misschien: juist voor de finale!) eens een setlist die je aan de lichttechnicus geeft met wat globale tips en tricks bij stukken uit je show. Neem je laatste generale repetitie op, speel de set in een keer en evalueer deze met elkaar.


Speltechnisch voor muzikanten: iedereen heeft een aantal loopjes, fills, zang ad-libs of gitaar/toetsenlicks in de show waar je nogal eens over kunt "struikelen". Probeer eens in je eigen voorbereiding het stuk waar het over gaat te halveren in tempo (metronoom ernaast) en kijk of je dan steeds weer een stap sneller kan spelen, totdat het stuk echt vloeiend loopt op 100% van de originele snelheid. Nog steeds een struikelblok? Versimpel het.


Soundspecifiek: luister als muzikant niet alleen naar jouw geluid, maar naar jouw geluid in de functie van de band. Soms wil je alle aspecten in je eigen sounds hebben zitten, die ergens anders de andere instrumenten in de weg gaan zitten. Probeer om het stuk wat jij in de ruimte voor jouw instrument hebt in de totaalsound te benadrukken. Lever vanaf het podium gezien een gebalanceerde mix aan (ook in volumes onderling) naar de techniek zodat degene die je uit versterkt alleen maar in feite iets harder hoeft te zetten en weinig sub correcties hoeft te maken.

Tot de finale!

Winnaar Oerrock Play-Offs The Pinheads tijdens een Oerrock Play-Offs finale