Tickets voor de Oerrock Play-Offs finale verkrijgbaar vanaf 11 maart 12:00 uur

“Tips en Tricks” voor de finalisten

Bij deze de “Tips & Tricks” van de Oerrock juryleden voor de finale 2 april in MFC de Wier te Ureterp.


Ten eerste : Alle finalisten kunnen winnen! Ga ervoor, trek alles uit de kast, doe iets extra’s! Bij de vorige finalisten hebben we grote opblaasballen de zaal in zien gaan, ingehuurde vuurspuwers, extra muzikanten of dansers(ressen), speciale showelementen, Sinterklaas!, e.d. voorbij zien komen.


Algemeen: Bereid jezelf als band voor door de show als geheel te gaan zien, en niet als een x aantal losse nummers. Waar zitten de overgangen die goed met elkaar werken qua tempo en toonsoort, hoe hou ik de spanningsboog interessant - op welke punten moeten we knallen en waar nemen we gas terug. Denk ook over de theatrale effecten na: posities van muzikanten op bepaalde momenten op het podium, betrekking van je publiek op de juiste punten, enzovoorts. Schrijf desnoods (of eigenlijk misschien: juist voor de finale!) eens een setlist die je aan de lichttechnicus geeft met wat globale tips en tricks bij stukken uit je show. Neem je laatste generale repetitie op, speel de set in een keer en evalueer deze met elkaar.


Speltechnisch voor muzikanten: Iedereen heeft een aantal loopjes, fills, zang ad-libs of gitaar/toetsenlicks in de show waar je nogal eens over kunt "struikelen". Probeer eens in je eigen voorbereiding het stuk waar het over gaat te halveren in tempo (metronoom ernaast) en kijk of je dan steeds weer een stap sneller kan spelen, totdat het stuk echt vloeiend loopt op 100% van de originele snelheid. Nog steeds een struikelblok? Versimpel het.


Soundspecifiek: Luister als muzikant niet alleen naar jouw geluid, maar naar jouw geluid in de functie van de band. Soms wil je alle aspecten in je eigen sounds hebben zitten, die ergens anders de andere instrumenten in de weg gaan zitten. Probeer om het stuk wat jij in de ruimte voor jouw instrument hebt in de totaalsound te benadrukken. Lever vanaf het podium gezien een gebalanceerde mix aan (ook in volumes onderling) naar de techniek zodat degene die je uit versterkt alleen maar in feite iets harder hoeft te zetten en weinig sub-correcties hoeft te maken.


De jury tijdens de Play-Offs finale op zaterdag 2 april bestaat uit Jantine van der West, Marieke Homan, Eric Leenes en Iroon Knipping (juryvoorzitter). De winnende band, Alloway, van 2019 is te gast als duojury en wordt vertegenwoordigd door Rob Scholtens (leadzanger) en Martin Boers (sologitarist).


Rob Scholtens (Leadzanger Alloway)

Het zingen zit Rob van jongs af aan in het bloed. Zijn bijzondere en veelzijdige stem viel in 2009 al op toen hij als 22-jarige doordrong tot de finalerondes van X-factor en zich bij de beste 5 mannelijke deelnemers van het programma mocht scharen. De lovende jurycommentaren bij deze  talentenjacht stimuleerden Rob om nooit meer anders te willen.

Datzelfde jaar werd hij leadzanger van Alloway. Daarnaast zingt hij in een Close-harmony trio en geniet hij van ieder moment waarop hij zijn prachtige stem kan laten gelden.

Van kleine ballads tot aan scheurende hard rock, niets is Rob te gek. Het bewijs daarvoor is geleverd op dit prachtige festival. Als Groninger bracht hij ‘In nije dei’ voor een bomvolle feesttent alsof hij het zelf ooit geschreven had!


Martin Boers (Sologitarist Alloway)

Deze laatbloeier in de muziek pakte pas op zijn 16e levensjaar voor het eerst een gitaar op. Na in aanraking gekomen te zijn met de 90’s Grunge scene raakte hij besmet met het gitaarvirus. Bands als Pearl Jam en Alice in Chains, maar met name het virtuoze gitaarspel van Steve Vai en de briljante composities van Brian May hebben zijn muzikale ziel gevormd.

Vanaf zijn 26e maakt hij deel uit van Alloway waarmee hij o.a. in 2019 het podium van Oerrock heeft mogen bespelen. Sinds een paar jaar verzorgt hij daarnaast een deel van de backingvocals.

Energie en plezier kenmerken zijn gitaarspel waardoor ieder optreden voor hem een feestje is! En dat zie je er aan af!


Rob Scholtens (leadzanger Alloway)
Martin Boers (sologitarist Alloway)
Iroon Knipping (juryvoorzitter)
Jantine van der West (jurylid)
Marieke Homan (jurylid)

Eric Leens (jurylid)