Juryverslag voorronde 3

Juryverslagen 2de voorronde seizoen 2022/2023 Café Scooters in Leeuwarden 12-01-2023

Juryleden:

Eric Leenes

Pieter Bakker

Marieke Homan


Laatste voorronde, altijd spannend hoe de bands gaan presteren. Vanaf het 1ste optreden van Coverband Dice zat Café Scooters bomvol. We werden deze avond getrakteerd op 3 uitstekende bands met allemaal een mooie show en inzet. De avond kon dus al niet meer stuk en maakt het voor de jury wel moeilijk. Uiteindelijk een close call tussen Hillstone (wildcard nominatie) en Friends With Benefits (winnaar). Na wat overleg heeft de jury besloten om meteen de winnaar van alle wildcards nominaties bekend te maken en daardoor staat ook Hillstone in de Oerrock play-offs finale! Er is nog wel wat werk aan de winkel om uiteindelijk een Oerrockwaardige show op het grote podium neer te zetten. Zie straks onze “Tips en Tricks” van de jury (komt nog op de Oerrock site). Café Scooters bedankt voor de gastvrijheid en goede zorgen.

Iroon Knipping (juryvoorzitter) 


Jurylid Eric:

Coverband Dice

Normaliter heb je als band het nadeel om de avond te openen: een amper gevulde zaal, publiek wat je onderzoekend staat aan te kijken en alles moet nog ingevuld worden. Hier was echter geen sprake van in deze laatste Oerrock playoffs ronde: vanaf de eerste band stond de zaal bomvol, en was het publiek helemaal op de hand van de bands. Een enthousiast stel muzikanten uit de regio zette een prima set neer. Je merkt echter wel dat sommige nummers (bijvoorbeeld de openingstrack Born to be wild) te laag zijn voor het register van zangeres Marissa, waardoor het soms net wat aan de brave kant klinkt. De set heeft een aantal leuke medleys, hoewel de eerste instrumentale medley (met o.a. the final countdown) wat mij betreft net te kort is; pak een couplet of een refrein mee, dan sluit het wat beter op elkaar aan. Qua repertoirekeuze zitten jullie helemaal goed, het is en leuke mix van 60s tot 90s waarmee je een breed publiek kan bespelen. Extra punten voor multi-instrumentalist Jurjen; net zo makkelijk wisselt hij tussen toetsen, gitaar, sax, en ook in Crazy little thing called love tussen de akoestische gitaar en de elektrische voor de solo. Niet eenvoudig op de beperkte ruimte die er was, maar goed gedaan. Blijf echter met zijn allen wel letten op strakheid en kleuring; wanneer je de eerste lijnen van whole lotta rosie inzet, moet de bas wel meespelen - nu werd het een kaal geheel. Kijk ook goed naar de breakdown in radar love voor het laatste couplet, dit was nu een massasprint met valpartij naar de eindstreep. Voor de rest gewoon lekker meters blijven maken als band, en wie weet zien we jullie in een toekomstige playoffs voorronde nog eens terug.


Hillstone

We zien steeds vaker dat we bands uit de voorronde uit alle hoeken van Nederland krijgen, en dat bleek ook met Hillstone uit Roermond. Deze club heeft toch al de nodige jaren ervaring als band, en dat zie je meteen in de interactie en het gemak waarmee ze hun set spelen. Jullie leadzanger heeft een hele fijne natuurlijke uitstraling met de gunfactor, die het publiek binnen no time enthousiast krijgt. Er is goed nagedacht over de arrangementen, en dat hoor je meteen terug in de verdeling van de stemmen. Het publiek wordt uitstekend bij jullie set betrokken, en dat is natuurlijk ook een vereiste voor een finaleband. Als ik in de zaal sta, valt me wel op dat de leadgitaar erg de mix domineert met een typische scherpe rand, waardoor het geheel net uit balans lijkt te raken. Op het podium staat een 2203 re-issue op standje oorlog te blazen met een single coil strat; deze combi is wel notoir voor een wel heel heftige ¨icepick¨. Probeer in de finale te zoeken naar een iets rondere gitaarsound, (ook met deze setup kan dat) en elkaar vanaf het podium iets meer ruimte te geven door soms iets 1 tandje terug te zetten. Jullie backings en leadzang komen dan nog wat mooier uit de verf, en het geheel wordt dan nog dynamischer. Tenslotte moet je in de finale spelen samen met Friends with benefits: jullie setlijsten hebben af en toe overlap. Ik zou zorgen dat je onderling even kijkt wie wat speelt, en daarop een slimme keuze maakt. Speel je bijvoorbeeld allebei Long blond animal, kies er dan voor om eens een andere versie te spelen, of pas dan je nummerkeuze eens aan.


Friends with benefits

Als afsluiter zagen we bekende gezichten op het Scooters podium. De onderlinge muzikanten hebben we vaak teruggezien als huisband bij verschillende sessies en in eerdere formaties uit de regio. Een mix van jong en oudere jongeren, zullen we maar zeggen. Je merkt dat de muzikaliteit en ervaring hier dermate hoog is, dat wanneer er een foutje insluipt niemand van de leg raakt en de motor onverstoorbaar doordraait. Toetsenist Paul laat zien dat je ook een uitstekende John Lord impressie kan doen zonder een echte Hammond te hebben. (had hij wel, begreep ik naderhand maar stond elders) De band zou overigens zelfs nog prima klinken als hun complete instrumentarium werd gesponsord door Hello Kitty. De medley van Does your mother know en Smoke on the water was erg leuk gedaan heen en weer; stiekem hoop ik dan in de finale op Highway star. Als je kijkt naar het geheel zou ik zeggen dat de backingvocals nog het meeste ruimte voor verbetering hebben; ga eens een repetitie voor de finale zitten om deze helemaal te finetunen op klank en uitspraak. Later in de set komt Thunderstruck voorbij; op het moment van schrijven weet ik nog steeds niet of ik het heldhaftig vind, of net over de top dat deze in jullie setlijst stond. Het zit er qua bereik nog net op bij jullie leadzanger, maar of het nog mooi is, ben ik nog niet uit. De Angus/Malcolm rol is vanuit een 1 gitaar-benadering een vrijwel onmogelijke opgave voor gitarist Julian, maar hij slaat zich er toch redelijk doorheen. In jullie bezetting zou ik eerder voor een andere AC/DC classic kiezen die iets minder leunt op de bovenkant van het bereik van de zang, en de gelaagdheid van de gitaren. Let tenslotte goed op de tijd (je hebt geen 5 kwartier, maar 4) tijdens de finale. Speel je hier te lang door, kan het je je podiumplek op Oerrock kosten. (let op de zwaailamp, die is dan aanwezig) 


Jurylid Pieter:

Dice

Een jonge, frisse band met een heerlijk veelzijdig repertoire. Denk eraan dat je de nummers in de goede toonsoort speelt die het beste past bij de zangstem. Een toffe afwisseling waren de medleys, welke soms wellicht wel wat abrupt overgingen van de ene naar de andere. Er mag best een couplet /refrein bij. Af en toe mooie backing vocals maar soms miste ik ze ook bij essentiële stukken. Ik zie wel veel potentie maar op dit moment nog niet goed genoeg voor een plek in de finale. 


Hillstone

2,5 uur in de auto om het oerrockpubliek 60 min te vermaken met een strakke rockshow. Dit is aan Hillstone wel toevertrouwd! Lekkere strakke rocksound met een heerlijke interactie. Een extra dimensie geven de achtergrondzangeressen die ook nog eens goed de lead kunnen nemen. Het einde met Tie your mother down knalt er extra hard uit, heerlijk! We gunnen jullie nog een keer 5 uur autorijplezier vanuit Brabant want jullie horen absoluut in de finale thuis! 


Friends with benefits

Een thuiswedstrijd voor deze doorgewinterde muzikanten. Topperformance en ook hier een heerlijke rocksound. Strak, afwisselend en veel power. Maar het grootste pluspunt bij deze band vond ik de cohesie tussen de muzikanten. Tuurlijk ging er wel eens iets niet vlekkeloos maar door de uitstraling en onderlinge lol merkte ik dat minder snel op. Close call met Hillstone maar wel de unanieme winnaar van deze ronde. Tot in de finale!


Jurylid Marieke:

Coverband Dice

Het was al gezellig druk op het moment dat de eerste band mocht aftrappen bij ons aller geliefde café Scooters te Leeuwarden! Dat is ook wel eens leuk voor de verandering… Een goed uitgangspunt voor een lekkere eerste set. Coverband Dice, uit Friesland, dus niet ver van huis… ik mis wat fans. 

Nog even een vraagje voor ik van start ga > waarom ‘coverband’ Dice? Zonder toevoeging van dat woord klinkt het misschien wel wat meer ‘catchy’?


De kop gaat er gelijk met een lekkere up-tempo opening vanaf... Fijn, geen opbouw in de set, maar gewoon een uur lang knallen! Dat belooft veel goeds. Lekker pakje van de zangeres, wordt zeer gewaardeerd, hoor en zie ik 😉 


Wat betreft de mogelijkheid die er ligt om publiek te betrekken, want ja, ze staan er immers ook, die wordt helaas wat gemist… Her en der, maar te weinig meerstemmigheid. Kijk nog eens goed naar de nummers; er zit een hoop bij waar meerstemmigheid absoluut niet kan ontbreken (paradise by the dashboardlight > maak dat lekker vol!). Denk daarbij ook goed om de dynamiek… zowel onderling (interactie met elkaar; maak er een feestje van!), als in de nummers… 


Wat mij betreft helaas wat te veel voor de hand liggende nummers voor Oerrock. Daarbij opgeteld de vele schoonheidsfoutjes. Lekker veel meters maken mensen, dan komt dat helemaal goed. Ga vooral zo door en denk om de puntjes op de i. 


Hillstone

All the way from Eindhovuuuhhhh > niet de gékste, maar wel een hele te gékke band! 

Een band voorzien van toffe backing-vocals. Ze doen me denken aan de twee kittige achtergrondzangeressen van SKVR (dat is prima, overigens). 


De hut staat afgeladen vol en met de fijne festivalsound en goede dynamiek pakken jullie me in. 

De dames komen niet altijd even lekker uit de verf, maar dat heeft meer met het geluid te maken dan met de ladies zelf.


Eigenlijk geen op- of aanmerkingen, want ja, een geoliede machine! Het is duidelijk dat jullie lekker op elkaar ingespeeld zijn. Fijne, zekere gitarist. Bas & drums mogen wel wat meer meeveren met het enthousiasme van de rest, maar goed… als dat alles is…. Oh, ja…als ik dan tóch wat moet zeggen, dan alleen over de jaren ’80 blouses van de dames > tijdens de finale mag het echt wel knallen. 

Enórm benieuwd naar wat jullie letterlijk, maar vooral ook figuurlijk uit de kast gaan trekken daar!

Gefeliciteerd met jullie finaleplek!


Friends with Benefits

Evenals de voorgaande band een stel doorgewinterde en goed op elkaar ingespeelde muzikanten! 

De kroeg gaat helemaal op in de toffe nummers; goeie lijst, hoewel her en der wellicht wat té cheesy? Het is een tijdje spannend of jullie het publiek beter weten te vermaken dan de voorgaande band, maar ze gaan daarna volledig overstag. De zanger is uiteindelijk de enige van alle bands die het publiek echt meeneemt en die zijn drive weet over te brengen op de mensen. 

Al met al de overtreffende trap van vanavond en een terechte finaleplaats voor jullie!

Ik ben wel benieuwd naar hoe dat op het grote podium tijdens de finale zal gaan. Ik zou zeggen > verbluf ons met jullie grootste act en laat zien dat jullie het waard zijn op Oerrock 2023 te staan! 


Op naar de finale! 

  • Pak groots uit > doe alsof je op Oerrock zelf staat
  • Shine als nooit tevoren
  • Jullie willen hoe dan ook tussen die line-up van dit jaar staan!

Succes en tot 1 april!

Jury Oerrock Play-Offs voorronde 3