Juryverslag voorronde 3

Juryverslagen 20-02-24 Oerrock Play-Offs voorronde 3, seizoen 2023/2024 Café Scooters Leeuwarden

Juryteam deze avond:

Marieke Homan
Pieter Bakker

Iroon Knipping (juryvoorzitter)


De laatste voorronde van seizoen 23/24, traditioneel gehouden in het gezellige en overvolle Café Scooters in Leeuwarden. Een spannende strijd om de laatste finaleplaats én de laatste wildcardnominatie. De avond bracht een afwisselende line-up deze avond, van een doorgewinterde muzikantenband, een leuke band met beginnende muziekstudenten tot een Queen tributeband. De jury was unaniem, maar het was ‘close call’ voor de nr1 en nr3 van deze voorronde.

Jurylid Marieke:

Bohemian Royalty

Queen > maar dan de B-kant… dat was duidelijk; prachtige nummers, maar her en der wellicht voor het 'gewone' publiek minder aantrekkelijk. Ik zou zeggen hussel de set nog even wat meer door elkaar en eindig dan niet met We are the Champions.

Door de set heen vind ik het lastig om de vinger erop te krijgen > wat is nu exact wat ik nog mis? Het ene nummer gaat beter dan de andere, de motor lijkt niet helemaal AAN ofzo. Later blijkt dat jullie een tijd hebben stil gelegen vanwege de stemproblemen van de zanger. Dat is te merken; de hoge Queen-regionen ontbreken regelmatig en worden ingevuld door de bassist (knap, heur!) en het samenspel zakt regelmatig wat in.

Prachtige close-harmonies, hoewel jullie moeten uitkijken dat ook hier geen aandacht verloren gaat; het is af en toe wat rommelig.
De gitarist heeft alles piekfijn op orde, maar heeft (en begrijpelijk natuurlijk) te veel oog voor 1 dame in het publiek (hahah) > show je talenten niet alleen aan 1 iemand, maar pak die zaal en ga voor het grote vermaak.

Al met al een welverdiende plek in de finale als winnaar van de Wild Card. Geef de stem genoeg rust en vraag iemand die je bij de herontwikkeling van je stem kan ondersteunen, want ik heb het gevoel dat jullie dan in maart het dak eraf zouden kunnen knallen!

Sono

Oh yeah, zelfs ik voelde de uitdaging die jullie aan gingen. Het was of ik weer terug in de tijd ging; ook ik ben 25(!) jaar geleden gestart op het podium van Scooters en ja, wat was ik toen ook zenuwachtig.

Prachtig om te zien hoe jullie deze kans aangrepen om van jullie te laten horen! Met niet al te veel repetietijd mag ik toch zeggen dat jullie in sommige nummers een vibe hebben die zijn weerga niet kent >> Loooooove Paolo Nutini; ik werd diep geraakt en dat overkomt me toch niet alle dagen tijdens de playoffs. Terecht dat we jullie de 'aanmoedigingsprijs' of eigenlijk een 'publieksprijs' wilden geven > hou die spirit vast, bijt je vast in de nummers die je samen wilt spelen, denk na over wat je samen wilt laten zien. Dan komt daar ongetwijfeld een meesterwerk van een band uit rollen. Ga zo door!

Endorfine

Een doorgewinterde rockband met een fijne playlist, stoere frontvrouw, goede muzikanten.
Het is wat mij betreft snel duidelijk dat jullie de fijne kneepjes van deze nummers kennen en het lekker vinden op het podium.

Er is niks waar ik me zorgen om maak…
Wel ga ik dan direct op zoek naar de nóg fijnere kneepjes en zou jullie willen uitdagen jezelf naar een hoger niveau te tillen… Hoe kun je jezelf dan als rockband onderscheiden van de rest? Niet alleen door kunstjes toe te voegen met licht/vuur/special effects ofzo (hoewel natuurlijk supercool op het grotere podium in MFC De Wier en daarna), maar ik zat meer te denken aan click-tracks met backings (want die ontbraken regelmatig op best cruciale plekken of waren slordig uitgevoerd) of extra sound-effects… Het is in principe een simpele toevoeging, aangezien jullie allemaal in-ear spelen. Verder mis ik hier en daar ook nog wat meer dynamiek. Niet alleen in de nummers, maar ook onderling en met het publiek… Interactie is anders dan alleen door het publiek lopen of naast elkaar gaan staan op het podium > maak contact, straal enthousiasme uit, onderling én met het publiek…
Genoeg om naar uit te kijken in maart, want een welverdiende plek in de finale >> trek daar alles uit de kast en ga tot het naadje > blaas ons omver! Succes!

Jurylid Pieter:

Bohemian Royalty

Heerlijk! Een niet-standaard Queen Tribute. Uiteraard wel wat bekende hits maar vooral de onbekende, rauwe rockplaten. Mooie meerstemmige intro's, goede gitaarsolo's en heerlijke drive. Maar ik heb ook het gevoel dat het soms 'alle kanten' opgaat. De ene keer is het heel gelikt en de andere keer verloopt het wat stroef/houterig. De zang is soms echt 'op het randje'.

Na afloop blijkt dat hier langdurige stemproblemen de boosdoener zijn maar toch ervoor gekozen om de originele toonsoorten te blijven spelen. Wellicht is dit voor een volgende keer een optie om het totaal beter te laten klinken. Better safe than sorry, zeker wanneer jullie de finale willen winnen en een plek op Oerrock willen bemachtigen.

Sono

Geweldig! Een jonge band met een gemiddelde leeftijd van zo'n 18 jaar. Dat zien we tegenwoordig helaas (veel te) weinig. Een heerlijk enthousiasme en veel lol. Een afwisselende setlist waarbij het ene nummer er beter uitkomt dan het andere. Zoek altijd nummers die jullie goed liggen qua stijl maar ook voor de zang. Paolo Nutini was by far het beste, met name omdat het echt paste bij de vocals. Probeer als vocalist ook alle teksten uit je hoofd te kennen. Zodoende heb je veel meer interactie met het publiek en heb je ook meer rust op het podium. Ga zoveel mogelijk oefenen, samenspelen en optreden waar jullie kunnen. Een aanmoedigingsprijs voor jullie! Ik ga jullie blijven volgen.

Endorfine

Doorgewinterde allroundrockcoverband, dat zie je en dat merk je. Jullie staan er direct, hebben een heerlijke volle sound, goede vocals en een zeer catchy setlist waarbij vrijwel alle nummers bekend zijn bij en voor het publiek.

Maar door die setlist met allemaal bekende en vooral hele populaire nummers voor een coverband, is het wellicht niet een heel verrassend optreden. Alles wordt prima gespeeld maar er zitten helaas geen bijzondere elementen tussen, de nummers worden gespeeld zoals ze zijn. Daar zou voor mij echt nog (veel) winst kunnen liggen willen jullie je echt onderscheiden van andere bands.
En let ook vooral op de bpm's, het leek gaandeweg het optreden steeds wat sneller/slordiger te worden.

Gefeliciteerd met jullie 1e prijs! Heel veel succes in de finale en verras ons met jullie repertoire!

Jurylid Iroon:

Bohemian Royalty

Je hoorde met de soundcheck al dat we hier te maken hebben met ervaren muzikanten. Het basvolume stond een beetje te hard in de zaal, maar dat regelde bareigenaar Ton snel wat bij. Tja, een Queen tributeband? Dat was het niet echt, eerder een stevige garagerock Queen band. Maar prima, weer eens wat anders. Jullie close-harmonies waren werkelijk geweldig. Tip voor bassist Klaas: probeer naast het (overigens knappe) invulwerk niet de basgroove te vergeten. De ritmesectie stond meestal goed, maar kan wel strakker. Gerben op gitaar was meer dan prima, maar het mag van mij met nog veel meer strakke Brian May solo’s en fill-ins. De solide zang van Jan maakte Bohemian Royalty meer dan compleet.

Sono

Als tweede band was Sono aan de beurt. Zoals gezegd een beginnende rockband bestaande uit bevriende muziekstudenten. Ik was aangenaam verrast! Het klonk best goed! Natuurlijk missen jullie de optreedkilometers, maar deelname aan deze voorronde is dan een mooi begin. Van alle juryleden geven wij jullie een terechte “aanmoedigingsprijs” Leuk dat jullie mee deden en kom zeker nog een keer terug!

Endorfine

Tja, de beste van de avond. Een band met lekkere strakke rockklassiekers, goed podiumgebruik en interactie, goed geluid, mooi herkenbare rockclassics! Weinig aan toe te voegen dus. Bassist Fabian viel het meeste op, een markante verschijning, met leuke mix van bass-groove, solo’s en fill-ins. Dat hoor en zie je niet vaak. Er werd wel strakker gespeeld in het begin van de set. Probeer het niveau vast te houden tot het laatste nummer. Ben benieuwd hoe jullie het gaan doen op het grote podium tijdens de finale. Een goede kans maken jullie zeker!