Juryverslag voorronde 2

Juryverslagen 09-12-23 Oerrock Play-Offs voorronde 2, seizoen 2023/2024 Eetcafé de Buurvrouw Drachten

Juryteam deze avond:

Marieke Homan
Pieter Bakker

Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Tweede voorronde alweer. Ditmaal in het supergezellige en overvolle Eetcafé de Buurvrouw. Voor de jury is het altijd weer spannend welke bands er door de Oerrock-muziekcommissie zijn geselecteerd. De eerste voorronde leverde al een super goede finalist op en zeker ook een goede tweede plaats, welke ook een kans maakt op een finaleplaats. De line-up voor deze avond beloofde veel goeds. Een RHCP-tributeband, een allround rockband én in de herkansing de (bijna) 2de plaats finalewinnaar van 2017! Wat zijn we verwend deze avond! Driemaal een top optreden en daardoor alle bands in de dikke cijfers! Uiteindelijke juryuitslag was unaniem, maar close call tussen de drie topbands van deze voorronde!

Jurylid Marieke:

Scar Tissue 

Toen ik aankwam zaten jullie net lekker in de soundcheck. Dat verliep volgens mij redelijk vlekkeloos. Fijn! Jullie mochten in de - al aardig gevulde - Buurvrouw in Drachten (tóplocatie trouwens!) de avond aftrappen. Niet altijd makkelijk om als eerste te moeten, maar jullie hebben het publiek al gauw op jullie hand en hoe kan dat ook anders met het toffe album van RHCP dat jullie ten gehore knallen. Over-all een lekkere sound en veel enthousiasme; dat is tof!

Het album is natuurlijk al 24 jaar oud, dus op zich voldoende tijd gehad voor het instuderen van de teksten, toch? 😉  Je hebt als zanger een prettig geluid voor deze nummers. Ook samen klinken jullie lekker, hoewel daar nog veel meer uit te halen valt... maak de zinnen af, zoek naar de best mogelijke invulling; dat ontbreekt her en der nog wel eens. Muzikaal gezien zijn jullie een stel toppers bij elkaar; gitaar wordt vakkundig bediend, evenals de drums (hoewel met samenzang dat soms wat lastig lijkt). Bas is steady en enthousiast (zie Iroon zijn verslag), maar zoals Flea dat doet is wel anders... Denk om dynamiek in het algemeen en om het podiumgeluid; wel/geen in-ear en hoe hard moet je staan... stel je zelf in dit geval iets meer ten dienste van het zaalgeluid op, dan volgt de rest vanzelf. Als tribute band lig je onder een vergrootglas en zeker als je wilt meedingen naar een zeer felbegeerde plek op - in jullie geval - de tributenight. 

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar ga -als jezelf- voor het hoogst haalbare dat dan bij de echte band in de buurt komt. Het was in elk geval een genot om naar te kijken en te luisteren! Dank daarvoor!

Venner 

Door de wol geverfde muzikanten uit Drachten e.o. Friesland heeft het allemaal zo blijkt wel. Verscheidene bandleden hebben we al eens eerder voorbij zien komen tijdens play-offs of op het festival zelf. In deze samenstelling een totaal nieuwe band dat rockt als een malle! Soundcheck verloopt moeiteloos, hoewel er omwille van de tijd toch (iets té) snel akkoord wordt gegaan met het podiumgeluid... Op zich goed om dan toch die drempel over te stappen, maar het maakt de zangeres wat nerveus > niet nodig, je nailed de zang en je band 'has got your back'! Relaxed om naar te kijken, genoten van alle bekende koppen in deze samenstelling; het klopt. Tips&tricks voor jullie performance zitten 'm wat mij betreft vooral in de vraag hoe jullie je beter zouden kunnen onderscheiden en niet een 'zoveelste' rockcoverband zijn... Een welverdiende wildcard... nu nog afwachten of jullie tot de beste der wildcards worden benoemd. In dat geval móeten jullie een antwoord hebben gevonden op de vraag hoe jezelf te onderscheiden van de rest. Dankjulliewel voor jullie fijne bijdrage aan de avond!

The Streets 

Ik heb maar een kort juryrapport voor jullie... er waren dan ook weinig zaken te melden; dit zit goed!De Buurvrouw zit propvol en dat is uiteraard ook in jullie voordeel, maar gebruikt de jury nooit om hun oordeel op te baseren. Een snelle, kundige soundcheck, een strakke show volgt. Alles op click-track, maar hier en daar naar mijn smaak de té snelle varianten van o.a. Enter Sandman en RATM's - Killing in the name of... Misschien een smaakkwestie; hoe dan ook TOP! Er wordt luidkeels meegeschreeuwd door het publiek >> entertainment = ook een dikke VINK! De setlist zit evenwichtig in elkaar en wordt nooit saai. Het is duidelijk > jullie zijn er klaar voor....! Als ik nog wat tips kán geven, dan gaan ze over de finale >> pak uit, zorg voor een flitsende show, geniet, denk aan hoe het zal zijn als je die enorme én gevulde tent op het festival mee wilt krijgen... Denk dan ook goed na over de momenten waarop je het publiek mee wilt laten doen en hóe ze mee moeten doen... 

Tot ziens in MFC de Wier te Ureterp!!! Whoop! Ik heb er nu al zin an...

Jurylid Pieter:

Scar Tissue

We beginnen deze avond met heerlijke muziek van RHCP. Scar Tissue brengt ons een uur lang hun beste nummers en de sound van de band is gewoon lekker. Wel vind ik het persoonlijk jammer dat het geluid op het podium (versterkers en drums) redelijk voluit staan. Hierdoor is het voor de techneut erg lastig om een goede mix te kunnen maken. Gebruik de monitoren voor je eigen geluid en pas het volume van de backline aan op de grootte van de zaal of podium en vraag altijd de techneut om input. De zang klinkt lekker, de backing vocals komen er af en toe ook heel mooi uit. Wel vraagt de zang ietwat meer dynamiek, zowel de lead als backings. Doordat je de tekst erbij hebt (niet passend op een podium als Oerrock) lijkt het alsof je soms wat te snel wil zingen i.p.v het relaxte van de Peppers zelf. Daarnaast verlies je contact met de zaal wanneer je naar beneden kijkt. Gitaarsound is lekker en de (slap)basspartijen heerlijk. Bassist pakt even een mooi momentje in de zaal! Al met al denk ik dat wanneer jullie hier en daar wat finetunen er snel grote stappen gemaakt kunnen worden. Ik heb in ieder geval genoten van jullie muziek!

Venner 

Vrienden uit de omgeving. Dat kun je op het podium duidelijk zien, jullie hebben er samen veel lol in. Maar dit kun je ook horen want jullie kijken/luisteren goed naar elkaar en hebben de sound en volumes prima op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een fijne mix in de zaal en ook een blije techneut. Een dapper begin om te starten met een heel klein nummer. Gevaar is dat spanningen wat duidelijk(er) te horen zijn. Dit is begrijpelijk maar nergens voor nodig want de zang staat gewoon als een huis! En of dit de zenuwen waren of 'even opstarten', aan het begin leek de ritmesectie er nog niet helemaal strak in te zitten. Overall een heerlijk volle sound als band. De toetsenist heeft een heerlijk warm zanggeluid wat ook zorgt voor een perfecte combi tijdens meerstemmige stukken. Jullie zijn de terechte winnaar van de wild-card! Mochten jullie het schoppen tot de finale zou ik graag iets verrassends zien. Een allroundrockcoverband met zangeres zorgt vaak voor een meer voorspelbare setlist. Verras het publiek (en jury). Doe iets compleet onverwachts (qua muziek) zonder dat het jullie sound en vibe 'aantast'.

The Streets

Over deze band kan ik kort zijn; dit is gewoon top! Een band die alles vooraf al tot in de puntjes verzorgd heeft. Voorprogrammeren van rookeffecten, de gear van de gitaristen, de drummodules, clicktrack, in-ear; voor een band die dit puur hobbymatig doet zijn jullie super professioneel! En ik heb eigenlijk ook weinig te zeggen over het optreden, het staat als een huis. Ik verbaas me erover dat jullie niet meer optredens doen dan 25-30 per jaar (maar dit is een bewuste keuze). 

Als ik dan toch nog een tip kan geven zou ik de start van jullie optreden aanstippen. De opbouw/soundcheck duurt iets langer vanwege de beschikbare ruimte. Maar wanneer dan uiteindelijk de introtune klinkt, zorg dan dat jullie klaarstaan. De eerste toon is direct de start van het optreden. Jullie stonden soms met de rug naar het publiek en praatten nog even onderling. 

Ga recht staan, kijk het publiek aan en knallen maar! De terechte winnaar, succes en veel plezier in de finale!!

Jurylid Iroon:

Scar Tissue

Red Hot Chili Peppers tributeband, heerlijke muziek mag ik graag naar luisteren. Maar zeker een uitdaging om dit goed te doen. Als bassist wil je natuurlijk de ‘Flea’ bass gaan horen. Ik moet zeggen je kwam – op je eigen manier – vermakelijk in buurt. Super slapstukjes!!! Eigenlijk was muzikaal alles dik in orde, heerlijke steady energieke ondersteuning van jullie drummer en gitarist. De zanger maakt alles netjes af. Als band en muzikanten zijn jullie gewoon supergoed maar (nog) niet als echte tributeband, daarvoor miste ik de juiste funk, energie en uitstraling die bij de originele RHCP hoort. 

Venner

Leuk herkenning! Jullie hebben al vaker meegedaan met de voorrondes in verschillende samenstellingen. Nu met weer een nieuwe band. Frontvrouw Jantine stond haar ‘mannetje’ tussen deze doorgewinterde rockers. Goed strak gitaarwerk van Ieme en Albert. Ik had zelf wel graag een meer duidelijke verhouding tussen de gitaarpartijen gezien. Het was nu veel samen slag, Ieme (mooie sound) mag er van mij eel meer uit springen met solo’s en invulwerk. Maar daar moet dan wel ruimte voor zijn of gemaakt worden in het repertoire. In vond de ritmesectie niet altijd even strak, dat is jammer, want daar valt of staat de basis mee van een rockband. Dat kan beter. Leuk repertoire wat het publiek goed in beweging zet. Venner heeft een leuk totaalpakket, maar met ruimte voor verbetering! Gefeliciteerd met de verdiende finalewildcard nominatie!

The Streets

Tja, ik heb er geen woorden voor eigenlijk. Oh ja toch wel…… Magistraal goed! Wat heb ik genoten. Het was een (bijna) compleet Oerrockpodium-waardige act. We hebben al even gesproken na de uitslag over de finale. Haal dan alles uit de kast, speel met het publiek, lees de tips&tricks van de jury en voeg nog meer toe tijdens de finale. Jullie maken een hele goede kans om een plek te veroveren op het Oerrockfestival. Waar je mag staan voor een 10k+ Oerrock publiek in een overvolle tent die compleet uit zijn dak moet gaan! En… Killing in the Name mag op het laatst nog net een tandje erbij!!