Juryverslag voorronde 2 Play-Offs


Juryverslagen 2de voorronde seizoen 2022/2023 Stadscafé de Brouwmeester – Drachten 10-12-2022

Juryleden:

Styn Idsardi

Marieke Homan

Iroon Knipping (juryvoorzitter) Styn:

Headrush

Wat was het weer een feestje om te mogen jureren in de prachtige nieuwe locatie de Brouwmeester in Drachten!

De 4 mannen van Headrush bijten de spits af. Altijd even inkomen, maar na 4 nummers was de toon gezet en begon de sfeer er al aardig in te komen. Strakke drums van Kevin Brodie, de grote Carlos op de bas, die ondanks zijn postuur de meest liefelijke uitstraling had van alle bassisten die ik ook heb gezien.

Orfea speelde heerlijk op zijn gitaar, kwam gaandeweg de set ook steeds meer los (ga zo door!) en toverde opeens ook een klein keyboard tevoorschijn. Jullie zanger en gitarist Bas is een geweldige frontman, en dit vooral als hij alleen zingt. Tip van mij om nummers heel bewust te kiezen wanneer 2 gitaren echt van meerwaarde zijn, anders is de focus daarop, terwijl Bas de harten van zijn publiek verovert door zijn intense energie! Die hij mega goed laat zien tijdens i won’t do what you told me- rage against the machine. Een geweldige knaller aan het eind en een goede kanswinnaar: ze hebben de wildcard dik verdient!

Band ‘um

Het duurde even tijdens de soundcheck dat alle in-ears goed waren afgesteld.. maar toen kregen we ook wat. Een ervaren strakke feestband met een heerlijke swingend repertoire waar dit podium echt te klein voor was. Wat jullie uniek maakt, en daardoor naar mijn mening jullie naar de finale hebben gebracht: elk van de 6 mannen laten op geheel eigen wijze hun muzikale skills zien. Zo verrast de drummer Leander ons met zijn kopstem om ACDC geheel straks te zingen en daarbij ritme te houden. En ook gitarist Reamon geeft zich voor de 100 % met een nummer in het Twens. Want dat hoor je goed terug, dat deze jongens uit Salland komen. Engelstalige Rocknummers worden afgewisseld met nummers van Normaal. De leadzanger Jasper gooit alles eruit met een heerlijk enthousiaste uitstraling. Het publiek wordt in het Twens aangesproken. En dat valt in goede aarde. Zo stug zijn die Friezen nou ook weer niet 😉

Al met al een doorgewinterde club enthousiaste muzikanten die mogen knallen in de finale. Misschien dan leuk om iets specifieks op elkaar af te stemmen met jullie kleding/ gadgets. Gefeliciteerd en veel succes mannen!

Carbide

Carbide sluit de avond af, die al doorloopt in de kleine uurtjes. 4 mannen met een goede dosis muzikale ervaring, nog niet zo lang in deze samenstelling. Gerrit zingt met volle overtuiging de classic Rocks aan elkaar, volgens mij zijn de songteksten die voor hem liggen geheel overbodig 😉

Jeen op de bas is een stille genieter, hij maakt veel basloopjes en houdt het ritme swingend, wellicht is dit soms iets te veel, om de motor goed te laten lopen. Drummer Henk gebruikt veel toms en heeft veel variatie in de beats. Wellicht dat het daardoor soms wat minder steady klinkt. Lekker blijven spelen jongens, want de basis is perfect. Lex soleert er met zijn gitaar lekker op los en vult de 2e stem goed aan. Al met al jammer dat jullie niet door zijn voor de volgende ronde, bedankt voor jullie optreden en vast tot ziens, lokale helden!


Iroon:

Headrush

Vier mannen helemaal uit de omgeving Rotterdam trapte deze avond af, genoeg tijd om het geluid in orde te krijgen. Er was nog niet veel publiek in de mooie nieuwe Play-offs locatie Stadscafé de Brouwmeester, ondanks dat de eerste 25 bezoekers een gratis Oerrock ticket konden krijgen! De eerste paar nummers waren duidelijk even wennen, Headrush heeft nog niet heel veel gespeeld in deze samenstelling. Maar dat maakte jullie compleet goed met een super vertolking van Love Rears Its Ugly Head. Viel wel op dat zodra zanger Bas Bouwense geen gitaar speelde dat de zang wat meer ten goede kwam maar vooral meer ruimte gaf aan leadgitarist Orfeo Markaban. Daar valt wat te winnen sowieso pakte Bas meer de ruimte op het podium zonder gitaar. Jullie repertoirekeuze is oke, maar probeer alleen de nummers te spelen die ook lekker lopen. Bijvoorbeeld de groove in Hard to Handle van The Black Crowes liep bijvoorbeeld niet (bass/drum). Maar al met al een aangenaam begin van de avond, en winnaar van de wild-card waarmee jullie alsnog kans maken op een plaats in de finale.Band’um

Zes mannen (ja alleen maar mannelijk bandleden deze avond!) namen de tijd om alles goed af te stellen – voornamelijk in-aer – dat zou toch binnen de gekregen opbouwtijd moeten kunnen. Tijdens de finale zijn we daar wel strenger op door middel van puntenaftrek. 

Gelukkig maakte jullie de verwachting meer dan waar, heerlijk samenspel, goede repertoirekeuze, zang, geluid en performance dik in orde. Met een unanieme beslissing van de jury als winnaar van deze avond. Hoef er eigenlijk weinig aan toe te voegen, maar wil graag zien op het grote podium tijdens de finale of jullie een volwaardige Oerrock act kunnen geven. Lees tijdig de tips & tricks van de jury.Carbide

De laatste band van deze avond was de Classic Rock Coverband Carbide. Mooie ‘rock’ uitstraling van de zanger Gerrit en dito stem. Bij stevige rock hoort een strakke performance, dat was hier en daar een beetje zoeken. Basgitarist Jeen was behoorlijk vaardig met allerlei basloopjes, probeer daarbij niet de groove te vergeten. Probeer als band het publiek vast te houden, probeer te kijken welke nummers de juiste response hebben en welke niet. Maar denk dat jullie op een geschikt festival/feesttent de pannen er van af spelen. Al met al dus een leuke ‘stevige’ afsluiter van deze avond.