Juryverslagen voorronde 1

Juryverslagen 1ste voorronde seizoen 2022/2023 Café It Alde Ste – Ureterp 05-11-2022

MariekeMUCK

De echte Oerrocker kent de naam van deze band en herkent wellicht ook de gitarist (hoewel natuurlijk wel alweer een goede 5 jaar ouder!!), maar zoals gezegd… MUCK had, na een overwinning in 2017, nu niet weer aan het front mogen verschijnen als ze weer in dezelfde formatie langs zouden komen. 

Zanger, bassist & drummer werden vervangen… zo gaat dat soms in het leven. MUCK dacht, niet erg, we schrijven ons weer in! Gewoon, omdat dat tof is! Daar zijn wij het roerend mee eens uiteraard.

MUCK mocht de playoffs voor Oerrock 2023 aftrappen in een op dat moment redelijk gevuld café It Alde Ste te Ureterp. Nooit het leukste tijdstip om te spelen, maar daar trekken jullie je gelukkig weinig van aan.

Een lekker, niet te voor de hand liggend repertoir. Naar mijn mening enigszins te soft om hier te laten zien wat jullie waard zijn en of jullie de toko potentieel op z’n kop zouden kunnen krijgen. 

Hier en daar lijkt het erop dat de zanger zichzelf niet goed hoort en hangt regelmatig iets onder de toon, maar laat duidelijk zien dat hij de kunst van het zingen wel in het snotje heeft. Soms lijkt hij zich hier ondanks dat wel wat in te houden; je mag af en toe best wat meer durven te ‘scheuren’!

Drums & bas zijn erg volgzaam aan de gitarist; drums > pak af en toe ook gerust je moment en zet de band steviger in het zadel > jij leidt! De bassist is door de wol geverfd, maar heeft hier en daar duidelijk een aantal nummers nog niet lekker in de vingers; investeer in die nummers die nog niet ‘eigen’ voelen, dat trekt de hele boel naar een hoger plan. 

Gitarist Bjorn speelt, zoals ons natuurlijk bekend van de toffe Dire Straits-solo in 2017, weer de sterren van de hemel met alleen zijn vingers… Her en der mis je daardoor helaas wel wat power in de totale sound.

Meerstemmigheid > yeah!, maar ook vaak… aaaawh…. jammer. Investeer daar in!

Totaal: Denk om de dynamiek van de nummers… daar valt/staat veel echt mee, evenals beleving.

De gekozen nummers passen jullie als een jas, nu nog even de puntjes op de ‘i’. 

Een lekker uur van jullie genoten > een verdiende Wild Card!Quick Escape

All the way from Staphorst e.o. staan ze vanavond als 2e band geprogrammeerd. Het is even aanpoten om alle versterkers, gitaren e.a. op te stellen en na een ietwat lang durende soundcheck rukken de mannen het complete oeuvre van Pearl Jam uit de kast. Een lastig genre om de inmiddels goed gevulde kroeg mee in de feeststemming te krijgen, maar dat is uiteraard ook wat wij als jury meenemen in het geheel; jullie zijn immers een tribute-band!

Knappe koppen, vooral de zanger past goed bij zijn rol als Eddie Vedder. 

Het is de beleving en timing die mij boeit. 

Als ik de band als geheel bekijk, valt me op dat er nog te veel losse eindjes zijn… het is (nog) geen geheel. Jullie zullen ongetwijfeld door veel op te treden steeds beter in de gaten krijgen dat de wijze waarop jullie nu met je eigen eilandje bezig zijn, de zanger volledig onder doet sneeuwen. 

Het is een muur van geluid/lawaai met een enórm moeilijk uit te versterken stem. Dat komt enerzijds doordat iedereen zijn eigen versterker loeihard heeft staan, anderzijds doordat de zanger de microfoon echt te ver van zijn mond houdt… das een heule lastige combinatie van factoren om de boel bij elkaar te houden > voor de techniek. 

Wees dus kritisch naar jezelf en zorg dat je met z’n allen meer samenhang en dynamiek toont; ondersteun de zanger en maak zoveel mogelijk vlieguren… Compromise

De tekst die ik ’s middags doorlees waarin jullie je aankondigen deden mij vermoeden dat er drie 16-jarige pubers het podium zouden komen volbleren met alleen maar meezingers die op elk dorpsfeest niet zouden mogen ontbreken. Het tegendeel bleek waar > 4 volwaardige muzikanten, waaronder 3 jongens en 1 meid met verstand van zaken!

De guitige kop van deze zanger met idem pak, had mijn aandacht direct. Heerlijk, ik had na het eerste nummer al door >> we kunnen achterover leunen. Deze band heeft alles onder controle. Hoewel ik hier en daar nog wel wat onderlinge interactie mis, is de interactie met het publiek top!

Iedereen raakt steeds meer in de ban van jullie en wordt meegesleept in een supergoed verzorgde set. Geen gedoetjes, gewoon muziek maken en mensen een leuke avond bezorgen. 

Voor de finale verwachten we natuurlijk de overtreffende trap van dit alles > onderlinge interactie binnen de band, straal eenheid uit en zorg dat de set goed op tijd getimed is om gerommel aan het einde te voorkomen. Oefen desnoods op snel kunnen opbouwen & soundchecken, zodat je dat volledig in de hand hebt. 

Ik kijk enorm uit naar de finale en wens jullie onwijs veel succes en plezier toe bij de voorbereidingen!!!

IroonMuck

Leuk dat jullie je weer meedoen! Alleen Bjorn is nog van de oude bezetting. Bij de eerste klanken tijdens de soundcheck hoor je al dat Bjorn een aantal doorgewinterde muzikanten om zich heen heeft verzameld. Als eerste beginnen is altijd wat moeilijker, maar de zaal van Café It Alde Ste zat gelukkig al aardig vol. Gedegen gingen jullie van start met netjes gespeelde covers die zeker in de smaak vielen. Viel mij wel op dat bij een aantal nummers zoals bijvoorbeeld The Cure en Simple minds de bass/drum groove beter kan. Bjorn als vanouds heerlijk fingerpicking gitaarwerk, maar miste misschien hier en daar de power die sommige covers dan weer net nodig hebben. Jammer dat je Sultans of Swing uit het repertoire had gelaten! Mooi geluid van de bassist, alleen had Harry (geluid) wat moeite om de 8x10inch uit te versterken. Kleine zaal = kleine ampset? Zanger Joost prima in orde, wat meer interactie publiek? Al met al is Muck met de nieuwe bezetting een degelijke coverband. Gefeliciteerd met de wildcard.Quick Escape

Pearl Jam tribute, geweldig! Mooi repertoire. Maar wat als 1ste opvalt, wat staan jullie hard ten opzicht van elkaar. Probeer het geluidsniveau samen af te stemmen rekening houdend met waar je speelt, dat klinkt veel beter. Luister naar elkaar. Geluidsman Harry kon hier eigenlijk niets mee. Heb zelf meegeluisterd op de mengtafel, hopeloos. En als dan alles te hard staat op het podium dan helpt het ook niet als je de zangmicrofoon te ver van je gezicht houd. 

Maar goed dan hoor ik zeker wel muzikanten die kunnen spelen, maar ook hier mist de samenwerking. Het lijkt alsof jullie op 5 eilandjes staan te spelen. Dat is jammer want ik had graag mooie strakke Pearl Jam willen horen! Wellicht een volgende keer!Compromise

Tja, de laatste van de avond, wat kunnen we verwachten? Zag tijden s de souncheck gitariste Rientsje Berber wat zenuwachtig allerlei gitaren stemmen, western aangeklede zanger Theunis duidelijk als frontman staan, Aan op de bas druk doende met allerlei (mooi basgeluid!) baslijntjes en semi relaxed meneer Robin op de drums. Leuk om te zien. Het 1ste nummer, meteen raak, meteen de toon gezet, meteen pakte jullie het publiek! Lekker geluid bij elkaar, goed repertoire, gezellige uitstraling. Het gitaarwerk van Rientsje Berber op haar telecaster is sowieso super, maar dan kwam daar ineens een perfecte fingerpicking vertolking van Sultans of Swing! Geweldig.

Gefeliciteerd met jullie plaatsje in de finale!

PieterMUCK

Voor Oerrock een oude bekende in een nieuw jasje. Heerlijke rockband met dito rockklassiekers. ZZ Top, Pearl Jam, RHCP, Prince en zelfs the Cure (welke je niet vaak live hoort). Ook al zijn jullie de eerste band, jullie 'pakken' het publiek wel direct! Aan het begin wordt gelijk al aangegeven dat jullie geen praatjes tussendoor houden maar af en toe een kort woordje is niet verkeerd. De ruimte tussen de nummers is er wel degelijk en het vult de stilte even. Ik mis vaak een 2e zang, geeft toch een extra lading. De ritmesectie is steady en laten zich zo te zien niet snel van hun stuk brengen. Voor de bassist de tip om de versterker niet te luid te zetten, de geluidstechneut kon helaas niets met de bas in de mix vanwege het (veel te hoge) volume. Heerlijke zang qua sound. Past perfect bij de rockplaten. Probeer wel altijd nummers of toonhoogtes te zoeken die je het beste liggen. Al met al een meer dan verdiende wildcard en wellicht zien we jullie terug in de finale! 

QUICK ESACAPE

Een heuse Pearl Jam Tribute! Jullie opbouw + soundcheck duurde wellicht net iets te lang, zorg ervoor dat iedereen precies weet wat hij wil (monitors) en wat hij moet doen. Gaat en lijkt een stuk strakker. De zang is heerlijk en heeft een goed uitstraling. Wel is het geluidstechnisch beter om niet te ver van de microfoon te zingen. Doordat het totaalgeluid van de band nogal luid was, was het lstig voor de geluidstechneut om te gainen/regelen. Hierdoor ging het soms 'rondzingen'. Zorg altijd voor dat je je geluid zowel individueel als als band op een goed niveau hebt. Ik meen te merken dat jullie nog redelijk onervaren zijn, zowel in samenspel als performance naar publiek toe. Maak veel kilometers (Lees: veel optreden), dan worden jullie snel nog een stuk beter. Jullie zijn nog jong (zeker voor een PJ-tribute) dus nog heel veel ruimte om te groeien. Ik ben er van overtuigd dat jullie nog veel potentie hebben. Heel veel succes! 

COMPROMISE

Tot slot de band Compromise. Jullie pakken het publiek direct en laten eigenlijk niet meer los. Bij Burning Love staat de zaal meteen te swingen, mede aangewakkerd door het enthousiasme van de frontman. Trouwens, lekkere outfit en dito moves! Jullie repertoire bevat louter meezingers of meeswingers, alles lijkt raak te zijn. Het is natuurlijk ook heel wat anders dan Pearl Jam songs. Van Elvis, Rolling Stones, Johnny Cash naar Dire Straits. Ja, als de gitariste de solo dan ook nog speelt a la Mark Knopfler dan weet je dat het goed zit. Jammer dat de 2e zang wegens stemproblemen maar in de finale mogen jullie het nog een dunnetjes overdoen. En nog beter!

Jullie treden niet vaak op in deze samenstelling en dat is wel een beetje te merken. Zowel bij opbouw, soundcheck als onderlinge interactie. Wellicht kwam dit ook door enige zenuwen. Weet wat jullie willen (en kunnen), oefen en treed zoveel mogelijk op, en verras ons nog meer tijdens de finale.