Juryverslag voorronde 1 Play-Offs

Juryverslagen 1e voorronde, seizoen 2023/2024 Café it Alde ste – Ureterp 04-11-23

Juryleden:
Styn Idsardi
Ronald van der Werf
Iroon Knipping (juryvoorzitter)

De eerste voorronde, traditiegetrouw in Cafe it Alde Ste te Ureterp en tevens de opening van het Oerrock seizoen 23/24!

Voor de jury altijd spannend welke bands er door de Oerrock muziekcommissie zijn geselecteerd. Zitten er bands bij die in maart ‘24 op het grote playoffs finale podium gaan knallen, of wellicht als finale winnaar zelfs gaan spelen op het Oerrock Festival voor een 10.000+ publiek!?

Maar goed de line up van deze 1 ste voorronde belooft veel goeds. twee 6 koppige allround bands en een spannende act uit Noord-Holland. De uiteindelijke jury uitslag was unaniem maar wel close call tussen de winnaar en de 2 de plaats, die dus ook nog kans maakt op een finaleplaats via de nog uit te delen wildcard.

Styn:

STRAK!
Dat was het zeker!

Strak heeft het goed voor mekaar; De strakke drummer Berend geeft de muziek een enthousiast boost met zijn gevarieerde skills! Het zangduo Marcel en Coby wisselen elkaar lekker af, Marcel doet niet onder om de hoge noten te halen. Coby rockt aan zijn zijde er lekker op los. Ook gitarist Benno maakt het geluid compleet met af en toe een 3e stem. Hij is echt de verbinder in de band. Wat mij opvalt is het grote scherm met de songtekst voor de monitor, waar vooral Marcel door lijkt afgeleid. Ik vraag me af of het zonder deze ondersteuning juist niet beter zal gaan wat betreft focus en contact met het publiek.

De repertoirekeuze slaat aan, als eerste band weten jullie de sfeer te zetten en het publiek in beweging te krijgen. Van Lady gaga tot Bon Jovi en een medley van ABBA, alles is even strak en swingend! Bij livin’ on a Prayer was ik wel even teleurgesteld dat de uithaal er uit gehaald werd.. maar jullie gaan er verder 100% voor, dus zeker een goede kans winnaar: jullie hebben de wildcardnominatie in the pocket!

Dubai Coke
Wat een unieke, alternatieve rock en grunge band is dit!

De aankleding van jullie bleef me boeien. Wanneer je in de ogen kijkt van Marcel, de zanger of de bassist Felix, zie je iets buitenaards met die te gekke lenzen! De muziek die jullie maken is al even buitengewoon. Covers op een wel heel eigen wijze. In het begin had ik niet meteen door wat jullie speelden, zoals bij het nummer Jolene, wat normaal een lief nummer is. Het maakte het wel spannend.

Bij We could be heroes is Marcel de Hero die van iedereen de aandacht opeist. Gitarist Gerwin kan de juiste snaar raken, al is hij in zijn houding de netste van het stel. Toch was het niet altijd even strak en niet altijd even goed afgestemd tijdens en tussen de nummers door. Ik had ook het idee dat ik soms het idee dat ik de bas helemaal niet hoorde. De stunt van Felix om het publiek naar voren te halen vond ik wel geniaal, al bleef het publiek enigszins matig enthousiast, misschien doordat het net iets te alternatief is.

Bedankt voor jullie gave performance!

Sanne de band
Het duurde even voor we konden genieten van de laatste band.. Het basdrum vel was namelijk intussen uitgescheurd. Dit hebben we nog nooit meegemaakt! Is Benjamin (drummer van Dubai Coke) dit wel gewend? 🥁

Sanne en haar band, wat hebben jullie een lekkere energie! Hier wordt je vrolijk van. De zangeressen Sanne en Danique zijn aan elkaar gewaagd en rocken het dak eraf. Ook in het contact met de andere bandleden voel je de energie en de positiviteit. Henk, de gitarist verraste mij door zijn rappartij. Guido en Jan Roelf, jullie zijn met z’n 2en de perfecte motor om deze dames met hun geweldige stemmen naar een hoger level te knallen zoals bij In the name of love.

Ik ben benieuwd wanneer jullie toetseniste Eva er bij is, ondanks dat jullie vervanger heel goed geconcentreerd de juiste toetsen vond. We gaan het meemaken, jullie zijn de winnaars en hebben daarmee een plek in de finale! Gefeliciteerd en veel succes!!

Ronald:
STRAK!
De eerste band van vanavond. Leuke band maar net niet pakkend genoeg. Komt wat te geforceerd over. Zanger probeer zonder autocue te zingen. Komt er gelijk meer interactie met het publiek. Samenzang goed maar kan beter. A- capella oefenen, let vooral op einde van een zin, zangeres stopt terwijl zanger nog uit volle borst doorzingt! Gitarist ga geluiden levelen, zal de man aan de knoppen
heel blij mee zijn. Vooral onvervormde effecten te zacht.

Dubai Coke
Dubai coke , de tweede band van de avond. Er is nog veel werk te doen. Muziek is energie, vooral punk. Dat miste ik volkomen. Vooral drums niet strak/ opzwepend genoeg. Basgitaar : haal die effecten er vanaf. Al met al : geef je energie, krijg je ook energie van publiek terug.

Sanne de band
Sanne de band , de laatste band van deze avond. Verrassend goede samenzang van de twee zangeressen. Sterk punt, probeer hier nog meer gebruik van te maken in kiezen van repertoire. Strakke band maar drummer maak het jezelf niet te moeilijk, sommige breaks waren niet goed. Spanningsboog was soms weg. Stel je als band steeds de vraag of een intro of bijvoorbeeld een gitaarsolo een meer waarde heeft. Durf dingen weg te laten. Maak er een geoliede show van. Geen pauzes tussen de nummers.
Oja nog een ding : toetsenist, geluiden levelen ook hier zal de man achter de knoppen heel vrolijk van worden.

Iroon:
STRAK!
Als eerste was STRAK! aan de beurt, wat een opening van de playoffs! Ik begreep meteen waar de naam strak voor staat! De band heeft een leuk repertoire, allereerst 2 lekkere groovy opwarmers, beetje terugzakken en dan knallen met de laatste paar nummers. Leuke setting, zeker bassist Jan oogt zoals een bassist eruit moet zien! We hebben hier duidelijk te maken met ervaren muzikanten die supergoed op elkaar zijn ingespeeld.

Ik heb wat kleine tips. De ABBA-medley was goed, maar duurde iets te lang voor zo’n kleine set. Soms kwamen jullie een beetje mat over. De prachtige zang van Coby kwam ietwat schools over en was daardoor wat minder pakkend. En dat is zeker wél nodig om het Oerrock-publiek te kunnen vermaken op het festival. Wel leuk dat Coby het contact met het publiek zocht door de zaal in te lopen, maar te vaak hoeft ook weer niet. Dank voor jullie optreden en gefeliciteerd met de nominatie voor de wildcard. Wie weet zien we jullie op de finale!

Dubai Coke
Als tweede band van deze 1ste voorronde maakten deze mannen uit Noord Holland hun indrukwekkende opwachting. Geweldige outfits mannen! Jammer dat het muzikaal gezien en het qua repertoire nog niet helemaal goed in elkaar zat. De energie behorende bij jullie uitstraling kwam nog niet tot zijn recht. Als jullie daar aan werken kunnen jullie een winnaar worden! Jullie hebben zeker potentie, maar er is dus nog wat werk aan de winkel. Dank voor jullie komst, ik heb me zeker wel vermaakt met jullie optreden!

Sanne de band
De afsluiter van deze avond, begon met wat pech. Het Oerrock basdrumvel bleek kapot en er was geen reserve! Dus we konden niet verder. Flink overleg, wat nu? Maar Cor en Jan van de muziekcommissie hadden binnen no-time ergens uit Ureterp een nieuwe basdrum geregeld. Ik had ook niet anders verwacht!

Maar goed Sanne de band kon beginnen, wauw! Wat een energie! Heerlijke swingende meezingers, goede band met Sanne en Danique in de hoofdrol als swingende frontvrouwen. Wat een stemmen hebben jullie. De band als geheel kan muzikaal wel wat finetuning gebruiken, het kan wat strakker. Ik vond bijvoorbeeld drummer Jan Roelf een vermakelijke uitstraling hebben, maar vergeet niet de basis. Je hoeft niet alles te laten horen en zien wat je kan, je bent vooral de motor van de band. Verder heb ik weinig er aan toe te voegen.

Ik zie jullie graag tijdens de finale op het grote podium of jullie een volwaardige Oerrock act kunnen geven. Lees tijdig de tips & tricks van de jury. En gefeliciteerd met jullie finaleplaats!