Groen Oerrock voorloper in festivalwereld

Oerrock voert dit jaar één grote verandering door, maar de festivalganger zal er waarschijnlijk niets van merken. Als de artiesten Hemelvaartsweekend staan te spelen, doen ze dat volledig op stroom van het naastgelegen zonnepark van Boonstra Schadevoertuigen. ,,Foar safier 't wy witte binne wy it earste festival dat emisjefrij hâlden wurdt.”

Oerrock-Voorzitter Sietze Boonstra houdt een slag om de arm, maar weet het eigenlijk wel zeker. Oerrock loopt met een volledig CO2 neutraal georganiseerd festival voorop in de evenementenwereld.  Een bewuste keuze, aldus Boonstra. Oerrock voldeed aan de gestelde stikstofnormen, maar de criteria, zo is de verwachting, zullen in de toekomst alleen maar strenger worden. 

Dan kun je afwachten, of proactief reageren, was de gedachte. Die keuze werd nog eens vergemakkelijkt door de aanwezigheid van het naast het festivalterrein aan de Skieppeleane gelegen zonnepark met 12.000 zonnepanelen van sponsor en oud-bestuurslid van Oerrock, Sjors Boonstra.  Het zonnepark, de eerste zonnebron in de gemeente Opsterland, produceert een vermogen van 4,3 megawatt.

Voor de stroomvoorziening vervangt Oerrock de oude dieselaggregaten door vier Greener accupakketten. Hierin wordt de door het zonnepark opgewekte stroom opgeslagen om tijdens het festival gebruikt te kunnen worden. De energiebehoefte is ongeveer 4 megawatt per dag.,, En dat is presys hoefolle it park op in grize dei opbringt.’’

De editie van 2024 maakt alleen gebruik van groene stroom. Dat betekent dat festival draait zonder dieselaggregaten en dat er geen CO2 meer wordt uitgestoten. Wel blijven er, als back-up, vijf van de twaalf eerder gebruikte dieselaggregaten staan. Het dieselverbruik wordt daarmee tot een minimum beperkt. ,,Wy ferwachtsje dat wy dit jier gjin disel brûke ”, vertelt Boonstra.

De afgelopen anderhalve maand is met behulp van vrijwilligers en sponsoren iedere zaterdag hard gewerkt aan de realisatie van de benodigde infrastructuur. Een flinke en zware klus. ,,We hiene elke kear rein en min waar,” vertelt bestuurslid en lid van de Technische Commissie van Oerrock, Frank de Vegt. Ook hielpen hoofdsponsor Algra en  medewerkers  van Verkley en Liander een aantal zaterdagen belangeloos mee.

Op het terrein is een transformator geplaatst met vier accupakketten. Daarnaast zijn verdeeld over het terrein dertien (permanente) verdeelstations neergezet die aangesloten zijn op een ringleiding. Hiervoor is in de afgelopen maanden ruim twee kilometer lengte aan vuistdikke aluminiumkabel in de grond aangebracht. Via de verdeelstations wordt het hele festivalterrein van stroom voorzien.

Dat de vergroening kon worden gerealiseerd is met dank aan Sjors Boonstra, de eigenaar van het zonnepark, die alle medewerking verleende en ook Opsterland toonde zich welwillend . De gemeente stelde €25.000 beschikbaar en werkte mee met de verstrekking van de benodigde vergunningen. Om de financiering rond te krijgen, er was een investering van €130.000 nodig, deed Oerrock een beroep op de reserves.

Burgemeester Andries Bouwman van Opsterland stelde de nieuwe installatie vrijdag officieel in werking. Het bestuur van Oerrock is trots op wat er is gerealiseerd. ,,Dit is in unike prestaasje foar Nederlân. It hoecht net, wy foldogge oan alle noarmen, mar nimme ús maatskiplike ferantwurdlikheid.”

Burgemeester Andries Bouman van Gemeente Opsterland en Sjors Boonstra van Zonnepark Ureterp
Er was veel aandacht voor deze nieuwe ontwikkeling
Het Oerrock bestuur met burgemeester Andries Bouwman
Het greenteam van Oerrock
Het technisch team van Oerrock
Het team van Greener