Oerrock Play-Offs

Altijd al gedroomd om met je cover of tribute band op het Oerrock Festival te staan? Deelname aan de Oerrock Play-Offs bieden je de kans! Elk jaar strijden negen bands die door de Oerrock muziekcommissie worden uitgekozen om een plek op het Oerrock Festival.

In drie voorrondes spelen drie bands om een plek in de finale van de Oerrock Play-Offs, waar de drie winnaars van de voorrondes + de winnaar van de wildcard de muzikale strijd aangaan voor een plek op het Oerrock Festival.

4 november Cafe it Alde Ste - Ureterp
2 december Cafe Scooters - Drachten
27 januari Muziekcafe de Compagnon - Gorredijk

24 maart Finale in MFC de Wier - Ureterp

 

Aanmelding en selectie

Aanmelden doe je doormiddel van een e-mail te sturen naar:
[email protected]
T.a.v. Cor Boonstra

Indien mogelijk kan je een demo, bijvoorbeeld als MP3, toevoegen of verwijs je naar een eventuele site waar nummers opstaan. Geef ook even een (mobiel) telefoonnummer door waarop jullie bereikbaar zijn.
Als jouw cover of tribute band wordt uitgekozen laat de muziek-commissie je zo snel mogelijk weten of jullie band wordt uitgenodigd voor de Play-Offs. Indien de 9 beschikbare plaatsen al bezet zijn wordt je aanmelding gearchiveerd en maak je eventueel kans op deelname in aan de volgende editie van de Play-Offs.

Locaties en data

Als jullie band door onze muziek-commissie wordt uitgekozen dan spelen jullie eerst in een voorronde. Die worden gehouden vanaf oktober 2017 tot en met januari 2018 in de omgeving van Ureterp. Indien jullie deze voorronde winnen doen jullie in maart 2018 mee aan de finale die wordt gehouden in Mulifunctioneel-centrum (MFC) De Wier te Ureterp.

4 november Cafe it Alde Ste - Ureterp
2 december Cafe Scooters - Drachten
27 januari Muziekcafe de Compagnon - Gorredijk

24 maart Finale in MFC de Wier - Ureterp

Aftermovie Oerrock Play-Offs finale 2016-2017

Vergoedingen en prijzen

De winnaar van de finale Play-Offs wint:

• Een optreden op het Oerrock Festival of Tribute avond (eerste keus)

• Een videoclip die wordt opgenomen tijdens het Oerrock Festival van een nummer naar eigen keuze.

• Een financiele vergoeding van € 600,–..

• De onkostenvergoeding voor de voorrondes bedraagt voor iedere band € 100,-.

De nummer 2 wint:

• De uiteindelijke nummer twee staat ook op Oerrock Festival of Tribute avond (tweede keus).

• Een financiele vergoeding van € 400,–..

• De onkostenvergoeding voor de voorrondes bedraagt voor iedere band € 100,-.

Overige 2 finalisten:

• De overige twee finalisten ontvangen van Oerrock een onkostenvergoeding van € 200,–..

• De onkostenvergoeding voor de voorrondes bedraagt voor iedere band € 100,-.

Hieronder zie je de openomen videoclip van MUCK op Oerrock Festival 2017

Jury en puntentelling

Jury en puntentelling

De jury:

Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Is al meer dan 35jr actief in de muziek - en jawel geboren in de Haagse Beatstad - voornamelijk als bassist in allerlei bands, laatste band de bekende rockband www.rosierocks.eu, en nu dus ook actief in Fryslânse muziekscene! Zo speelde hij o.a. diverse malen op het Oerrock festival met zijn Stevie Ray Vaughan tributeband. Naast muzikant is Iroon al jaren actief als de juryvoorzitter van de Oerrock Play-Offs.

Gert Scheffer (plv. juryvoorzitter)

Deze gitarist/zanger/componist is al jaren lang een zeer gewaardeerd jurylid en (plv) juryvoorzitter, en zorgt altijd voor vakkundig opgestelde juryrapporten. Momenteel is Gert bezig met zijn nieuwe band Skaevver. In deze band is hij zonder meer het muzikaal genie. Zonder Scheffer geen SKÆVVER! Met deze band speelde Gert in 2016 op het Oerrock festival. Maar velen kennen hem nog uit de legendarische band Bricquebec.

Eric Leenes

Eric groeide op met een fascinatie voor de gitaar. Vanaf zijn middelbare schoolperiode vindt hij eind jaren 90 de weg naar het podium door te spelen in verschillende bands. Daarna wordt er serieus gestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Deze inspirerende omgeving stimuleert hem om zich in verschillende stijlen als gitarist en componist/producent te ontwikkelen. Later tourt Eric met bands als Groove Department (2x winnaar Oerrock PlayOffs!!), Rodejo, Aphranova en Kinda Black door Nederland en het buitenland. Zo spelen ze op de kleinste podia tot in Paradiso, 013, Vredenburg, Carré, Mecc. Langere tours vinden plaats in Frankrijk, Duitsland, Aruba, Bonaire, Spanje, Suriname en Curaçao. Naast freelance musicus is Eric ook zeer actief in het lesgeven als gitaardocent en bandcoach bij oa. Gitaarinstituut Friesland. In 2009 komt hij met Oerrock in aanraking nadat hij in 2009 de playoffs wint en mag openen voor Blof. In 2013 komen ze met deze band terug om op het festival te spelen naast Guus Meeuwis, Kensington en Miss Montreal. Eric is naast de presentator van het 3 daagse Oerrock festival ook al jaren een vast jurylid voor de playoffs. http://www.ericleenes.nl/

Marieke Homan

Al op 7-jarige leeftijd ontdekte Marieke haar muzikale talent.
Ze startte met pianolessen, groeide door naar het conservatorium (als 11-jarige) en ontdekte uiteindelijk op haar 17e haar zangtalent...
Sindsdien zijn tal van bands de revue gepasseerd, variërend van soul/funk/disco tot jazz/blues en snoeiharde rock (2Funky4You, Souled Out, Little Sister, Conine (finalist Oerrock Play-Offs 2012), Royal Scum etc. Of het nu gaat om een klein acoustisch lied of een keiharde rockbruller, ze vult de ruimte met een onmetelijke hoeveelheid passie en echtheid waarbij geen feesttent haar te groot is...  Zo stond ze in 2012 én in 2013 o.a. ook op de hoofdbühne van OerRock. Marieke is al jaren een vast jurylid.

Annemieke Wellin

Annemieke is een geboren en getogen muziekliefhebber. Met muziek als belangrijk onderdeel van haar opvoeding, zat ze in een kinderkoor, speelde ze piano, zat ze in een schoolband en had op haar 14e al een eigen radio programma bij de lokale omroep. Tegenwoordig is ze alweer 4 jaar het vaste geluid op donderdagavond bij OOG Radio (Groninger stadsomroep) en is vanuit die hoedanigheid een vaak geziene gast bij concerten en festivals. Annemieke is naast de presentatrice van Oerrock TV een vast jurylid.

Alwyn Breeuwsma

Ik ben in aanraking gekomen met de muziek al vanaf groep 4. AMV, Algemene Muzikale Vorming, kregen we als vak op school. Ik wist meteen dat drummen 1 van de keuzes MOEST worden. Op de voorspeelavond kreeg mijn moeder als opmerking dat deze jongen op les moest, en zo geschiedde. Na 7 jaar op de muziekschool in Gorredijk te zijn gegaan waren er geen diploma's meer te behalen. Het was tijd voor de praktijk! Ik had in deze periode al kennis gemaakt met het drummen in verschillende coverbands uit Gorredijk, Weelbarrowtravelers, Take it Easy) wat ik met veel plezier deed. Toen mijn laatste band uit elkaar viel werd het tijd om wat anders te zoeken. Ondertussen speel ik alweer vier jaar als drummer bij "De koffer" (winnaar Oerrock Play-offs 2016), met erg veel plezier! Sinds een jaar ga ik nu naar "Drumschool Cleuver" te Scheveningen. Hier hebben de drummers van o.a. Triggerfinger, Di-Rect en Slagerij van Kampen les gehad, en ik hoop dat mijn naam daar later ook tussen komt te staan! http://www.dekoffer.rocks/ Alwyn jureert als gastjurylid regelmatig mee.

Pieter Bakker

Al vanaf z’n 2e levensjaar zingend (en soms dansend) door het leven. 2 jaar AMV-lessen (blokfluit) gevolgd en vervolgens als vervolginstrument gekozen voor de trompet. Slechts 3 lessen volgehouden. Het had een haar gescheeld of Pieter had drumlessen genomen maar de muzikale nachtkaars ging op 11-jarige leeftijd spreekwoordelijk uit. Op 14-jarige leeftijd door middel van gitaarboeken zelf de gitaar ontdekt en die is sindsdien ook niet meer verdwenen. Sinds jaar en dag de leadzanger en slaggitarist van de band Alice Springs (finalist en 2de prijs Oerrock Play-Offs 2013). Jarenlang een allround coverband, vandaag de dag vooral gericht op (Ierse) folk en country. http://www.alicespringsmusic.com/  Pieter jureert als gastjurylid regelmatig mee.

Jantine van der West

Jantine speelde met haar band Kings of Diamonds op het uitverkochte Oerrock in 2017, nadat zij tweede waren geworden met de Oerrock Play-Offs. Ze weet dus als geen ander hoe het is om mee te doen aan de Play-Offs en hoe geweldig het is om Oerrock plat te spelen. Jantine haar interesse in muziek begon al vroeg. Op haar zesde begon ze met de blokfluit, gevolgd door de trompet. Al snel werd duidelijk dat zingen het liefste was wat ze deed. Tegenwoordig studeert Jantine Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en zingt ze in de rock/pop band Kings of Diamonds uit Drachten. https://www.kingsofdiamonds.nl/band/ Jantine jureert dit seizoen als gastjurylid voor de eerste keer mee.

 

De puntentelling:

De jury wordt door Oerrock aangesteld. Om belangenverstrengeling uit te sluiten zullen er in de jury geen bestuurs- en/of commissieleden van Oerrock plaatsnemen. Met andere woorden: de Stichting Oerrock heeft geen enkele bemoeienis met de jurering. Zowel bij de voorrondes als de finale bestaat de jury uit drie of vier personen. De winnaars van alle drie de voorrondes zijn direct geplaatst voor de finale. De vierde finalist is de beste nummer twee van de voorrondes, die als “wildcard” door de jury aan de finale wordt toegevoegd. De onderdelen waarop wordt beoordeeld zijn de volgende:

Onderdeel A, Presentatie (50 % van de totaalscore).

A1: Originaliteit;
A2: Interactie publiek;
A3: Live presentatie;
A4: Inzet..

Onderdeel B, Muzikaliteit (50 % van de totaalscore)

B1: Samenspel;
B2: Instrumentbeheersing;
B3: Stembeheersing.

Accommodatie consumpties, en podium

Er wordt gezorgd voor een kleedruimte die gezamenlijk door alle bands wordt gebruikt. De grootte hiervan is afhankelijk van de locatie. Tijdens de voorrondes worden een aantal consumptiebonnen beschikbaar gesteld waarmee in de zaal te drinken kan worden gehaald.

Bij de finale zal in de kleedruimte een goed gevulde koelkast aanwezig zijn. Bij de finale wordt, een warme maaltijd aangeboden (ongeveer om 19:00 uur).

De bands dienen hun eigen backline mee te nemen. FOH, PA (zaalmix) en podiummixer en drumstel (exclusief bekkens) worden verzorgd door Oerrock. Het gebruik van de podiummixer is afhankelijk van de grootte van de locatie. Zowel de zaal- als podiummixer zijn volstrekt onafhankelijk. Uit het oogpunt van een eerlijke competitie is het dan ook niet de bedoeling dat dit door de bands zelf wordt geregeld.

Tijdsplanning

Voorrondes:
Band 1: van 21:30 tot 22:30 uur;
Band 2: van 22:50 tot 23:50 uur;
Band 3: van 00:10 tot 01:10 uur.

Finale:
20:30 tot 21:20 - 1e band
21:40 tot 22:30 - 2e band
22:50 tot 23:40 - 3e band
00:00 tot 00:50 – 4e band
01:10 tot 01:30 – Toegift winnaar 

Elke band speelt dus één uur. Na 55 minuten zal boven het podium de zwaailamp aangaan en mag het nummer wat dan wordt gespeeld worden afgemaakt. In de tijden tussen de optredens door (20 of 30 min.) dient te worden gewisseld. We gaan er van uit dat de bands hierbij, sportief gaan samenwerken om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Er blijft dan ook nog tijd over voor een korte line-check. Indien een band, om wat voor reden dan ook, te laat klaar is gaat dit van hun eigen speeltijd af. De eindtijden zijn dus vast.
De volgorde waarin de bands spelen wordt door middel van een loting vastgesteld. Deze loting is enkele dagen tevoren op deze website te zien.

Oerrock

Zowel de uiteindelijke winnaar als de nummer twee van de finale speelt op dezelfde dag als de hoofdact op het grote Oerrock. De uiteindelijke winnaar heeft als keuze om één keer op het hoofdpodium in het voorprogramma van de hoofdact te spelen of een aantal optredens gedurende de gehele avond op het B-podium te spelen. De nummer twee dient dan de overgebleven optie te nemen. Het aantal optredens en de speeltijden wordt doorgesproken wanneer de gehele programmering bekend is.

Aanmelding en selectie

Indien mogelijk kan je een demo, bijvoorbeeld als MP3, toevoegen of verwijs je naar een eventuele site waar nummers opstaan. Geef ook even een (mobiel) telefoonnummer door waarop jullie bereikbaar zijn. Als jouw band wordt uitgekozen laat de muziek-commissie je zo snel mogelijk weten of jullie band wordt uitgenodigd voor de Play-Offs. Indien de 9 beschikbare plaatsen al bezet zijn wordt je aanmelding gearchiveerd en maak je eventueel kans op deelname in aan de volgende editie van de Play-Offs.

[email protected] tav. Cor Boonstra