Topacts op eerste groene editie Oerrock!

De 23ste editie van Oerrock biedt een line-up die past bij de reputatie die het festival in de afgelopen decennia heeft opgebouwd. Er komt Hemelvaartweekend een schare aan Nederlandse topartiesten naar Ureterp, waaronder oude bekenden als Anouk, Racoon en Guus Meeuwis, maar ook nieuwe gezichten zoals Typhoon en Snollebollekes. Een primeur is dat de editie van 2024 het eerst volledig groen en duurzaam wordt georganiseerd.  

Oerrock biedt drie dagen lang een breed en divers programma met gevestigde toppers en opkomende talenten.  Een programma om trots op te zijn, vindt voorzitter Sietze Boonstra. “Ik tink net dat in soad minsken yn Nederlân yn ‘e gaten ha wat hjirre delset wurdt. En dat ek noch foar in skaplikke priis, in tagongskaartsje en in gleske bier binne by ús noch te beteljen.”

Voor de artiesten is Oerrock allang geen onbekende meer. Het festival heeft een uitstekende naam opgebouwd in de Nederlandse muziekwereld.  Bands en artiesten spelen graag op Oerrock. Tekenend daarvoor is dat Anouk en Acda en de Munnik zelf te kennen gaven wel naar Ureterp te willen komen. Een luxepositie, aldus bestuurslid Jorryt Taekema die namens Oerrock de artiesten vastlegt.

Op de openingsdag, Hemelvaartsdag 9 mei, staan klinkende namen als Anouk, Typhoon, Racoon, Guus Meeuwis en Snollebollekes op het hoofdpodium van Oerrock. Typhoon en Snollebollekes treden voor de eerste maal op in Ureterp. Anouk, Racoon en Meeuwis waren eerder te gast. Taekema:  “Mar dat is alwer jierren lyn. Op Miss Montreal en Blazuh nei binne der gjin artysten by dy’t foarich jier ek optreden hawwe.”

Oerrock presenteert louter bekende namen. De programmering is tekenend voor de kwalitatieve verdieping van het festival, vindt Taekema.  “Mei artysten as Douwe Bob, Van Dik Hout en Kraantje Pappie hat ek ús twadde poadium in sterke besetting.” De variatie in artiesten en genres garandeert volgens het bestuurslid bovendien dat iedere festivalliefhebber op zijn muzikale wenken bediend wordt. 

De begroting van Oerrock is dit jaar weer opgeschroefd. Dat is mogelijk dankzij de inzet van de vorig jaar in het leven geroepen sponsorcommissie en de hulp van honderden vrijwilligers. Dankzij de nieuwe commissie kwamen er veel nieuwe sponsoren bij en zijn de sponsorinkomsten vergroot. “Dat jild en it jild dat wy tanksij de frijwilligers besparje stekke wy yn de line-up en festival,” vertelt Boonstra.

Het komende festival is de eerste volledig groene editie van Oerrock. Mede dankzij een subsidie van de gemeente Opsterland van €25.000 en een bijdrage van een ton uit de reserves, kan afscheid worden genomen van diesel-aggregaten die gebruikt werden om het festival van stroom te voorzien.  De benodigde energie komt dit jaar van het naast het Oerrock-terrein gelegen zonnepark van Boonstra Schadevoertuigen.

Oerrock laat een transformatorhuis bij het festivalterrein bouwen en huurt accu’s om de opgewekte energie op te kunnen slaan zodat die in de avonduren gebruikt kan worden. Verder zorgt partner NNRD voor gescheiden afvalstromen om hergebruik van het vuilnis mogelijk te maken. Oerrock heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, aldus de voorzitter die trots is op de groene handtekening die de komende editie krijgt. 

Naast de al genoemde hoofdacts zijn er op Hemelvaartsdag optredens van onder andere Sera, Douwe Bob, Kraantje Pappie en Thijs Boontjes. De vrijdag begint met een nieuw onderdeel. De jongste bezoekers krijgen ’s middags een eigen Kidsfestival met een line-up die past bij de statuur van Oerrock met: Kraantje Pappie, Monique Smit en DJ Taco op. Ook zijn er verschillende activiteiten en gaat niemand met lege handen naar huis.

In de avonduren kan het publiek genieten van optredens van Antoon, Acda en de Munnik, Miss Montreal, Van Dik Hout, Bökkers en Vangrail. Op zaterdag zijn de tributebands aan bod. Er treedt een voornamelijk internationaal getint gezelschap op met gasten uit Amerika, Duitsland, Engeland, Italië en Portugal. De Nederlandse deelnemers zijn allemaal bekend van hun deelname aan het tv-programma, The Tribute: Battle of the Bands.